Het Einde was Nabij

Gisteren kreeg ik het schokkende nieuws te horen dat Het Einde Nabij Is. Dat vond ik toch een beetje vreemd nieuws. Daarom heb ik ook een paar puntjes van kritiek.

1. Ik vind het een beetje egoistisch van de Christenen dat ze ons niet even iets eerder hadden kunnen waarschuwen. En dan bedoel ik niet door een verward uitziende man met een kreukelig kartonnen bordje midden in een winkelstraat onverstaanbare leuzen te laten scanderen, maar echt waarschuwen. Met een mannetje op tv, zonder jurk, dat ons met een serieuze Bush-like blik en een daadkrachtige stem waarschuwt over het einde dat ons blijkbaar te wachten staat.

2.  Vandaag worden dus tweehonderd miljoen mensen gered. Het was fijn geweest als ik bij mijn geboorte even een boekje had gekregen met instructies. “Wilt u gered worden?” “Indien uw antwoord ‘Ja’ is, ga naar pagina 2.” “Indien uw antwoord ‘Nee’ is, sla dit boekje dicht and live your life to the fullest.” Nu heb ik vijfentwintig jaar lang niet geweten wat ik moest doen om gered te worden (want serieus: die bijbel is onbegrijpelijk) en nu is het te laat om nog een water-, aardbeving-, en vuurvrije bunker te maken. Of een ruimteschip, for that matter.

3. Wat gaan die Christenen eigenlijk doen zodra ze gered zijn? En wat moet ik me bij dat redden voorstellen? Het blijkt namelijk dat de doden ook gered worden. Wordt dat een soort real-life Dawn of the Dead? Zien we vannacht en morgenochtend (want uiteraard moeten we weer op de Verenigde Staten wachten voordat het echt gaat beginnen) allemaal zombies door onze straten wandelen? Lijken die door de lucht vliegen? Mensen die met gouden lichtstralen naar de hemel worden gebeamed? Ik vraag me af of meneer Camping daar over heeft nagedacht.

4. Tot 21 oktober wordt de aarde geteisterd door aardbevingen en overstromingen. What’s new? Je zou toch denken dat God iets creatievers kan bedenken voor het sluitstuk van zijn carrière. En mocht dit echt zijn plan zijn, dan heeft hij zijn hand toch nu echt al verspeeld. Of zou hij met Japan ook een grote wiskundige misrekening hebben gemaakt? Net zoals meneer Camping in 1994?

Hoe het ook zij, ik sta vannacht uiteraard naar de hemel te turen, wachtend op gouden lichtbeams en zwevende zombies. Het gebeurt niet vaak dat je Hollywood in je eigen provinciale stadje mee kunt maken.

Rest mij nog een vraag: hoe zullen al deze godvrezende, biddende, bibberende mensen zich op 22 oktober voelen als ze niet gered blijken te zijn, nog steeds op deze rottige aardbol vertoeven en er geen vuurbal in de buurt van de aarde gekomen is? Ik voorspel dat de Maya’s er op 22 oktober opeens tweehonderd miljoen volgelingen bij krijgen en dat we rond 21 december 2012 weer dezelfde absurditeiten mee mogen maken.

Gepubliceerd op 21 mei 2011 op sanye.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s