Interview: Sungrazer

foto_sungrazer

Waar veel bandjes jaren bezig zijn voordat ze überhaupt in een enigszins bekende zaal mogen optreden, heeft Sungrazer het heel anders aangepakt. Zij schreven zich in voor Nu of Nooit, wonnen en mogen nu 28 mei de 41e editie van Pinkpop openen. Een droom van veel bandjes. ROAR E-Zine sprak met de bandleden.

Pinkpop

Met de bijna legendarische woorden “Ik ben er ooit heel dronken van geweest, het is niet Sangria maar Sungrazer!” maakte Jan Smeets de winnaar van Nu of Nooit 2010 bekend. Sindsdien gaat het snel met Sungrazer. De bekende muziekbladen staan in de rij om de bandleden te interviewen, en ze mochten optreden in De Wereld Draait Door, dé manier om bekend te worden in heel Nederland. Nog helemaal ondersteboven van het feit dat ze mogen optreden op Pinkpop, weet bassist Sander geen antwoord te geven op de vraag waar ze precies optreden op Pinkpop. Nu is het weer iets rustiger geworden voor de band en weet Sander ondertussen waar ze op Pinkpop optreden: “In de tent!”. Mocht je ze overigens na hun eigen optreden nog willen tegenkomen op Pinkpop, dan moet je zeker naar The Pixies gaan, die door zanger Rutger en Sander als helden worden omschreven.

Helden

Over helden gesproken. Door welke helden werden de bandleden zo geïnspireerd dat ze wisten dat ook zij het ooit wilden gaan maken in de muziek? Voor Sander is het duidelijk: “Nirvana, en dan met name het album Nevermind. Ik vroeg een vriendin of ze dit album voor mij op bandje wilde zetten. Het eerste nummer van dit album is ‘Smells Like Teen Spirit’, maar die had ik toen al op een ander bandje staan omdat ik die van de radio had opgenomen. Ik heb gezegd dat ze dat nummer dus kon weglaten. Nevermind begint voor mij dus nog steeds met nummer twee ‘In Bloom’. Veel vetter nummer ook.” Ook voor Rutger was het beluisteren van dit album het moment waarop hij dacht “Dit wil ik ook!”. Hans zoekt het in de iets recentere muziek, en noemt Hybrid Theory van Linkin Park als zijn eerste inspiratiebron.

Sungrazer omschrijft zichzelf als heavy rock en stoner met een psychedelisch randje, “maar dat is altijd moeilijk omdat we niet zo van in hokjes denken houden”. De band wordt in de pers veel vergeleken met Kyuss, een band die zij naast Colour Haze, Kaki King en Causa Sui noemen als een van hun grootste huidige inspiratiebronnen. Is een dergelijke vergelijking volgens Rutger een vloek of een eer? “Absoluut een hele grote eer! Mensen hebben altijd bekende dingen nodig om het mee te vergelijken. En dan vinden wij het niet erg om met Kyuss of Queens of the Stone Age vergeleken te worden.”

Niet alleen de vergelijking met al gevestigde bands wordt gemaakt. Men kan niet ontkennen dat 2009 en 2010 de jaren zijn van de nieuwe Nederlandse bands die op de een of andere manier aan bands als Kuyss en Queens of the Stone Age doen denken. Naast Sungrazer zijn dat bijvoorbeeld Heist en The Mad Trist. Deze laatste band is de vorige band van zanger Rutger, en ook Sander heeft al samengewerkt met Arthur van The Mad Trist. De bandleden zien deze concurrentie echter niet als een bedreiging. “Helemaal niet, het zijn goede vrienden van ons. We helpen elkaar om verder te komen.”

Verleden, heden en toekomst

Zoals eerder gezegd zijn sommige bands jaren bezig voordat ze enige bekendheid verwerven. Sungrazer is ‘pas’ in januari 2009 ontstaan met een jam van ongeveer twintig minuten en staat nu aan het begin van een ongetwijfeld grote doorbraak. In diezelfde maand begonnen Rutger, Hans en Sander ook met het schrijven van enkele nummers, waarna ze in maart 2009 al hun eerste try-outs hadden. “Soms schrijven nummers zichzelf en weet je meteen hoe je de songstructuur wilt hebben, soms duurt het wat langer voordat alle puzzelstukjes op de plaats vallen. We hebben heel veel – muzikale – ideeën en zijn die ook voortdurend aan het uitwerken. Daarnaast jammen we veel en zo zijn veel nummers ook ontstaan, en ‘Somo’ schreven we bijvoorbeeld tijdens een surfreis.”

Het leven van de bandleden bestaat echter nog niet helemaal alleen maar uit muziek. Rutger werkt op een school voor speciaal onderwijs en Sander en Hans studeren beiden nog, respectievelijk aan het Conservatorium en Social Work. Hoewel het combineren van een baan of studie met muziek moeilijk lijkt, hebben de bandleden er niet veel moeite mee: “De meeste tijd stoppen we in de muziek, dat gaat vanzelf”.

Hoe zien ze de toekomst? “Als we nou volgend jaar ook op Pinkpop of Lowlands spelen, dan zijn we echt goed bezig! Verder zouden we ook een festival als Roadburn erg vet vinden om te spelen omdat we daar zelf ook graag naartoe gaan.” En gaat 2010 het jaar van Sungrazer worden? “Ja! Het wordt een fantastische trip van een jaar!”

Gepubliceerd op 1 april 2010 op roarezine.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s